Webb av ord

The triumph of death - Källa withaminmaalouf.net

”En av de mest populära spelen i Libanon är tawleh, som på franska kallas trictrac eller jacquet, och som i dessa dagar, är känd i hela världen som backgammon. Tawleh är det vardagliga ordet för ”bord”, i litterär arabiska, det är skrivet som tawilah, ett ord som troligen kommer från latin, med tanke på dess uppenbara likheter med Tabula”, skrev den Libanesiska författaren Amin Maalouf på sin blogg withaminmaalouf.net

… ”Det tyder starkt på att detta spel spelades under antiken och medeltiden precis som det är nuförtiden. En 13-talet spanska avhandling, den Libro de los juegos innehåller en illustration av ett spel som heter todas Tablas. Bitarna läggs ut exakt som de är i moderna tawleh”. Fortsatt Maalouf.

Vi vet att spelet visade sig vara oerhört populära i England, till den grad att Richard Lejonhjärta ville förbjuda den att människor som inte av ädel börd, och till den grad att i 1526, beställde kardinal Wolsey alla spelbord att förstöras, och de som ägnat sig åt denna ska straffas. Enligt en utbredd legenden var det tack vare denna förföljelse att fasta ben spelbord ersattes av bärbara bord med fällbara ben, som skulle kunna utföras av och gömd vid varje tecken på fara. Och ingen tvekan om det är därför en sådan ”föremål för förtappelse” visas i Bruegel den äldre 1562 målning Dödens triumf. (Klicka på bilden ovan, nedan till höger på bilden).

Ingen kallade det ”backgammon” då. Detta ord var inte förrän i mitten av 17th century, fram till vilken tid det engelska kände spelet med samma namn som resten av världen: ”tabeller”. Mer detaljer om ovan och andra ord, på engelska, är här.

Det här inlägget postades i Historia. Bokmärk permalänken.